TOT CE TREBUIE SA STII

DE ARGINTUL VERITABIL 925

Argintul este materialul preferat utilizat in fashion. In acest articol vei gasi tot ce trebuie sa stii de argintul veritabil 925, aspectele PRO si CONTRA ale materialului.

Ca si in cazul bijuteriilor din aur, cele din argint pot fi o investitie de lunga durata, data de valabilitatea metalului de baza. Trucul de a-ti pastra bijuteriile intacte, este acela de a cunoaste materialul in sine, dar si de a stii cum sa te porti cu el si cum sa-l ingrijesti pentru ca necesita o atentie deosebita, comparativ cu alte materiale.

Daca aurul galben nu isi schimba aspectul de-al lungul timpului, uite ca argintul 925 este un material viu care in functie de mediu isi schimba culoarea, dar nu si calitatatea.

Daca doresti ca bijuteriile tale sa devina mostenire de familie, protejeaza-le si tine minte urmatoarele reguli esentiale:

1. Argintul 925 este un aliaj

Ce inseamna asta? Toata lumea a auzit de argintul 925 dar nu toata lumea stie ca este un aliaj si anume un mix de metale. Argintul pur este cel care are marcat simbolul 999, iar argintul veritabil 925 este un mix de 92.5% argint iar restul de 7.5% cupru.

2. Argintul 925 este mai rezistent ca argintul pur 999

Poate va intrebati de ce calitatea argintului pur se combina cu alt material; pentru ca altfel bijuteriile tale vor fi foarte moi, se vor indoi foarte repede si se vor zgaria foarte usor. Adaugarea cuprului, metal utilizat de mai bine de 10 milenii pentru decoratiuni, bijuterii, sau unelte, face ca argintul sa fie mai rezistent si cu o capitatea ridicata la uzura.

3. Argintul se oxideaza

Adaugarea cuprului in combinatia argintului are avantajul de a  face metalul sa fie mai rezistent dar dezavantajul este ca il oxideaza mai repede. Motivul? Cuprul, atunci cand intra in contact cu aer sau umiditate face reactie si apare procesul de oxidare, sau innegrirea bijuteriei. Cu timpul aceasta oxidare se poate accentua patand bijuteria. Stim ca procesul de curatare repetat poate fi complesitor, insa asa te poti bucura de bijuteria ta cat mai mult timp.

Cel mai indicat este ca la prima oxidare, bijuteria sa fie curatata, cu o laveta speciala de bijuterii, sau cu o microfibra moale. Totusi aveti grija sa evitati lustruirea cu materiale textile abrazive, nu veti face decat sa zgariati bijuteria.

4. Argintul cauzeaza iritatii, dar te protejeaza impotriva bacteriilor.

Argintul nu este toxic pentru oameni, doar sarurile de argint sunt toxice. In schimb exista persoane alergice la argint, iar alergia se manifesta printr-o eruptie cutanata la nivelul pielii. Pentru persoanele care sunt sensibile, argintul le poate irita pielea. Pentru aceste persoane, bijutierii au gasit solutia si anume, placara bijuteriilor din argint 925 cu: aur, rodiu sau chiar cu argint pur.

5. Alegerea tipului de depozitare influenteaza procesul de oxidare.

Oricat de importanta este lustruirea si modul de depozitare al bijuteriilor este un factor foarte important pentru impiedicarea oxidarii lor.

Tineti minte, umiditatea este cel mai rau factor care duce la patarea si oxidarea bijuteriilor. Pastrati bijuteriile in cutia lor, dar numai dupa ce le curatati, atunci cand stiti ca nu le veti mai purta o lunga perioada de timp. O alta metoda sigura, este pastrarea bijuteriilor in pungi mici de plastic, sigilate, astfel incat sa impiedice patrunderea oxigenului.

6. Substantele chimice si mineralele sunt toxice pentru argintul tau

Una din cele mai daunatoare substante chimice pentru argint este clorul sau inalbitorul. Nu purtati niciodata bijuterii din argint atunci cand vreti sa inotati, sau in timp ce curatati cu inalbitor.

Sarea, este un alt factor major de risc pentru corodarea argintului, astfel ca un PH foarte acid al pielii va duce la corodarea argintului, acest lucru te va duce cu gandul ca ceea ce ai cumparat nu este argint ci o tinichea. In astfel de cazuri, poti oricand sa te duci la un bijutier si sa-l rogi sa-ti verifice bijuteria, cu o dovada ca produsul nu este din argint, ai tot dreptul sa te intorci la magazinul de unde ai achizitionat bijuteria si sa soliciti banii inapoi. Alte substante periculoase bijuteriilor tale sunt: parfumurile dar si cremele de corp. Inainte de a pune bijuteria, asigura-te ca parfumul si crema au intrat in piele.

In concluzie, argintul este un material frumos,  accesibil la pret si foarte durabil. Acum ca stii ce ai de facut, nu te speria si poarta cu incredere bijuteriile preferate, ele sunt menite sa fie purtate.

Atata timp cat le cureti si le depozitezi corespunzator, le vei asigura o viata indelungata si un aspect ca in prima zi.

In cazul in care doresti sa afli mai multe de bijuteriile noastre, nu ezita sa ne scrii pe e-mail: contact@manissi.com sau pe Messenger, o colega va fi fericita sa-ti raspunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *