Style Edit

PLACAREA BIJUTERIILOR DIN ARGINT

 CU RODIU SAU CU AUR

Rodiul și argintul sunt două metale cu nuanțe de argint, cu caracteristici foarte diferite. În timp ce argintul poate funcționa ca un metal de bijuterii pe cont propriu, rodiul este folosit la bijuterii sub formă de placare. Uneori, argintul este placat cu rodiu pentru a-i spori durabilitatea și aspectul.

Argintul este cel mai puțin costisitor dintre metalele prețioase și a fost folosit în bijuterii din cele mai vechi timpuri. Deoarece argintul pur este foarte moale, este adesea aliat cu alte metale pentru a-l face mai puternic. Spre deosebire de aurul alb, nu este necesar sa placati argintul pentru a obține o culoare albă, deoarece albul este nuanța naturală a argintului.

Placarea argintului cu rodiu

Rodiul este un metal rar, de culoare alb-cenușie, cu un puternic efect de reflexie, ce face parte din grupa metalelor platinice. Denumirea rodiului provine din cuvântul grec “rhodon” care înseamnă trandafir. Este un metal nobil, cu o rezistență sporită la coroziune, descoperit la începutul secolului al XIX-lea.

Totodată, acesta deține distincția de a fi unul dintre cele mai scumpe metale prețioase din lume.

Dacă ai căutat bijuterii din metal alb, probabil ai observat în descrierea produsului mențiunea “placat cu rodiu”. Rodiul este utilizat în industria bijuteriilor, în procedeele de placare sau în aliaje, pentru a oferi rezistență sporită la zgarieturi și pentru un minunat efect optic. Este de reținut faptul că, cantități mici de rodiu alături de alte metale prețioase sporesc rezistența unui anumit aliaj.

Placarea argintului cu aur

Bijuteriile placate cu aur sunt cele care au un strat de aur la suprafață. Atunci cand vorbim de bijuterii placate tineti cont de: metalul de baza, din ce este confectionata bijuteria, grosimea stratului de aur, precum și de tehnicile folosite pentru aplicarea aurului.

Câte tipuri de bijuterii placate cu aur există?

Există 3 tipuri de bijuterii cu un strat de aur aplicat la suprafață.

Bijuterii vermeil:

– Baza este argint 925;

– De regulă se folosește Aur titlu 14K, dar poate fi chiar Aur titlu 18K;

– Sunt considerate de calitate superioară în categoria “bijuteriilor sulfate / acoperite cu strat de aur”.

Bijuterii placate cu aur:

– De regulă, baza este constituită din metale de calitate inferioară: oțel sau cupru;

– Piesele sunt acoperite cu un strat foarte subțire de aur;

– Finisajul de aur se duce repede în timp;

– Bijuteriile nu sunt recomandate femeilor cu alergii la metalul de bază.

Bijuterii din aur filat:

– De regulă, metalul de bază este alama;

– Se aplica un strat de aur de cel puțin 10K și cu o grosime mai mare decât la bijuteriile placate;

– Nu se uzează la fel de ușor ca bijuteriile placate;

– Expunerea la alergii este în continuare mare.

Placarea cu rodiu este permanentă, dar la fel ca toate tipurile de placare, tinde să se desprindă în timp datorită expunerii și uzurii. Drept urmare, bijuteriile din argint placate cu rodiu pot necesita re-placare după un timp, adesea la fiecare 2 ani aproximativ. Pentru bijuteriile mai puțin expuse, cum ar fi cerceii sau colierele, replacarea poate fi necesară doar o dată la 10 ani.

Vestea bună este că, deoarece argintul este alb, va fi dificil de văzut când placarea s-a epuizat, spre deosebire de aurul alb, unde metalul de bază este de culoare galbenă.

Cea mai bună modalitate de a păstra bijuteriile din argint placat cu rodiu, strălucitoare este prin întreținerea cu atenție. Pentru aceasta, evitați să folosiți substanțe chimice dure sau echipamente abrazive pe bijuteriile dvs. Unii oameni preferă să folosească pasta de dinți ca produs de curățare pentru bijuteriile din argint, dar cel mai bine este de evitat pentru bijuteriile placate cu rodiu, deoarece pasta de dinți este destul de dură și abrazivă.

Alegeți în schimb săpunuri lichide ușoare, apă caldă si cârpe moi atunci când le curățați. În timp ce există cârpe speciale de lustruit pentru argint, evitați-le pentru bijuteriile din argint placat cu rodiu, deoarece pânza poae ajuta la curatarea rodiului atunci cand este folosita in exces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *