CE TREBUIE SA STII DE PLACAREA
BIJUTERIILOR DIN ARGINT CU RODIU
1. Ce este rodiu?
Rodiu, este un material valoros de doua ori mai scump decat aurul pur. El face parte din familia platinei, alaturi de paladiu, ruteniu, osmiu si iridiu. Este un metal nobil, alb/gri, stralucitor, foarte reflectant, rezistent la coroziune si hipoalergenic.
Rodiu este delicat si se poate deteriora foarte usor. Din acest motiv, el nu este folosit pentru fabricarea bijuteriilor, in schimb este folosit pentru imbunatatirea aspectului bijuteriilor. Placarea cu rodiu face bijuteria mai rezistenta la zgarieturi si ii imbunatateste aspectul si finisajul.
2. Care este procesul de placare cu rodiu?
Placarea cu rodiu nu este un proces care dureaza mult, o placare poate sa dureze pana la 2 ore, dar asta nu inseamna ca este un proces usor de realizat. Placara bijuteriilor din argint cu rodiu se relizeaza prin procesul de electroliza, si incepe prin curatarea bijuterie in amanunt. O curatare superficiala va duce la o bijuterie neplacata integral, pentru ca rodiu nu se va lipi de zona care nu a fost curatata.
Dupa curatarea bijuteriei, se prepara solutia de rodiu. Bijuteriile sunt apoi introduse in solutie si supuse procesului de electroliza, care inseamna incarcarea electrica pozitiva a celor doua materiale, cel de baza si rodiu. Daca incarcarea electrica este prea mare, atunci placarea se va innegri. Majoritatea bijuteriilor placate cu rodiu au o grosime de 0.75 – 1 micron. Poate ti se pare putin, dar cu cat grosimea este mai mare cu atat si bijuteria este mai scumpa. In cazul bijuteriilor de argint cu grad mare de uzura, cum sunt inelele, grosimea placarii este in jur de 1 micron, pentru cercei grosimea poare fi chiar sub 0.75 microni.
3. Cat dureaza placarea cu rodiu?
Nu faceti greseala sa credeti ca placarea cu rodiu este permanenta. Chiar daca stratul de rodiu este aplicat corect, in timp acesta se va curata, este normal, este vorba de uzura pe care o capata bijuteria. Majoritatea bijuteriilor placate cu rodiu necesita replacare la fiecare 12-18 luni. Puteti lua cateva masuri preventive pentru a prelungi durata de viata a bijuteriilor placate, si anume:
- Nu folositi spray-uri, parfumuri sau substante chimice direct pe bijuteria placata cu rodiu, aceasta va capata o pelicula groasa si va duce la distrugerea bijuteriei, puneti bijuteria dupa ce v-ati dat cu parfum, nu pulverizati direct pe ea.
- Nu va spalati cu bijuteriile pe voi, frecarea bijuteriei cu apa timp indelungat, va duce la curatarea stratului de rodiu.
4. Avantaje si Dezavantaje
Avantajele placarii:
- Rezistenta: placarea asigura longevitate bijuteriei. Rodiu este rezistent la zgarieturi;
- Hipoalergenic: rodiul nu contine nichel sau niciun alt material daunator utilizat in mod obisnuit la confectionarea bijuteriilor;
- Aspect vizual placut: placarea cu rodiu face ca bijuteria sa fie mai stralucitoare, sa atraga priviri. De asemenea incetineste patarea si impiedica oxidarea.
Dezavantajele placarii:
- Este un material scump. Placarea cu rodiu face ca bijuteria sa fie mai scumpa.
- Serviciu de placare cu rodiu, greu de gasit. Nu toti bijutierii asigura serviciul de replacarea cu rodiu, astfel ca dupa perioada de 2 ani poate iti va fi greu de gasit un bijutier care sa-ti replacheze bijuteria.
Concluzia noastra este ca placarea bijuteriilor din argint cu rodiu este un mijloc eficient de protejare a bijuteriilor de zgarieturi si pete. A avea o bijuterie replacata la fiecare cativa ani poate fi mai putin costisitoare decat repararea sau inlocuirea acesteia atunci cand este deteriorata.